KAJ KRISTJANI VERUJEMO –ZAKRAMENTI (nadaljevanje)

V stari zavezi je bil namen zakona v prvi vrsti namenjen potomstvu. Vendar pa preroki na več mestih govorijo tudi o zakonski ljubezni. Ti opisujejo razmerje med Bogom in izvoljenim ljudstvom s podobo razmerja med možem in ženo. Izvoljeno ljudstvo je pogosto nezvesto, ko hodi za tujimi maliki. Med Bogom in izvoljenim ljudstvom je bila sklenjena zaveza, ki jo ljudstvo ne sme prelomiti. Biti mora zvesto, ker je Bog zvest. Ta nauk prerokov lahko obrnemo tudi na zakon. Možje morajo biti zvesti svojim ženam, kakor je Bog zvest svojemu izvoljenemu ljudstvu. Žene ne smejo biti nezveste, kakor je nezvesto izvoljeno ljudstvo.

V Visoki pesmi se slika idealna podoba ljubezni med ženinom in nevesto. Visoko pesem ne moremo sicer razumeti samo v smislu zakonske ljubezni, vendar pa ostane dejstvo, da  je v njej na čudovit način prikazana tudi ljubezen med ženinom in nevesto. Podobno kot je Bog zvest do izvoljenega ljudstva, tako morata biti tudi zvesta mož in žena in eden drugega ljubiti in spoštovati.


PRAZNIK SV. REŠNJEGA TELESA IN KRVI

11. junija obhajamo zapovedan praznik sv. Rešnjega telesa in krvi. Pod podobo kruha in vina ostaja Kristus navzoč med nami. V katekizmu katoliške Cerkve je zapisano, kar tudi verujemo; »V presvetem evharističnem zakramentu sta resnično, stvarno in bistveno vsebovana telo in kri skupaj z dušo in božanstvom našega Gospoda Jezusa Kristusa in torej celotni Kristus.« (KKC 1374).

Navzočnost Jezusa Kristusa pa se ne konča takoj zatem, ko prejmemo sveto obhajilo. Sv. Filip Neri je nekega dne daroval sv. mašo in eden od vernikov je prejel sv. obhajilo in takoj odšel iz cerkve. Zdelo se mu je, da mož ne čuti nikakršnega spoštovanja do Jezusove navzočnosti v svojem telesu, zato se je Filip Neri odločil, da bo to priložnost izkoristil in ga poučil, kako naj ravna. Za njim je poslal dva ministranta, ki sta možu zunaj cerkve sledila s prižganima svečama v rokah.

Ko je že nekaj časa stopal po rimskih ulicah, se je obrnil in zagledal dva ministranta, ki sta mu še vedno sledila. Zbegan se je vrnil v cerkev in Filipa Nerija vprašal, zakaj je ministranta poslal za njim. Sv. Filip mu je odgovoril: »Gospodu, ki ga odnašam s seboj, moramo izkazati primerno spoštovanje. Ker ga niste primerno počastili, sem za vami poslal dva ministranta, da sta to storila namesto vas.« Moža je odgovor osupnil in odločil se je, da se bo odtlej bolje zavedal Gospodove navzočnosti.

Na splošno velja, da se evharistična podoba kruha ohrani toliko časa, »dokler obstajata evharistični podobi« (KKC). To je nekako 10 do 15 minut. Zato je potrebno, da se vsaj nekaj časa po sv. obhajilu zahvaljujemo v molitvi ali premišljevanju, da duši omogočimo, da okusi Božjo navzočnost in se sreča z vstalim Kristusom pod podobo kruha. (Povzeto po Aleteja)

Praznik sv. Rešnjega telesa in krvi je prav zato, da bi utrdili vero v Jezusovo trajno navzočnost.

Na praznik Sv. Rešnjega telesa bomo imeli po sv. maši ob 19. uri procesijo po cerkvi.

V nedeljo, 14.  junija, ob 10.00 pa bo slovesnost prvega sv. obhajila.


PRAZNIK APOSTOLOV PETRA IN PAVLA

29. junija obhajamo god dveh apostolov Petra in Pavla. V tem času sta leta 64. v Rimu oba dala svoje življenje za Kristusa. Petra so križali, Pavlu, ki je bil svoboden rimski državljan, pa so odsekali glavo. Na mestu, kjer sta dala svoje življenje za Kristusa, sta bila tudi pokopana. Po letu 313 pa so na mestu, kjer je bil pokopan apostol Peter, zgradili slavno cerkev sv. Petra v Vatikanu. Prav tako so tudi zgradili cerkev sv. Pavla na mestu, kjer je bil pokopan. V teh dneh škofje posvečujejo nove duhovnike. V naši škofiji bo na praznik apostola Pera in Pavla en kandidat posvečen v duhovnika in prav pri tisti slovesnosti bosta prejela diakonsko posvečenje tudi dva kandidata za duhovništvo, in sicer Janez Meglen, ki je bil lansko leto na praksi, in Jakob Piletič iz župnija Kostanjevica. Prihodnje leto pa bosta posvečena v duhovnika. Priporočam ju v molitev, pa tudi, da molite za nove duhovne poklice.

Apostoli so bili ljudje, podobni nam. Zakaj je Jezus izbral prav njih, ne vemo. Iz njih ni naredil neka nadzemeljska bitja. Ostali so še naprej ljudje, kot so bili prej. Prejeli pa so nalogo, ki pa presega človeške moči: pridobiti vse ljudi za Božje kraljestvo.

KORONA VIRUS SE JE  nekam izpraznil. Še naprej pa je potrebno, da imamo pred očmi to, da se lahko hitro ponovi. Nekatera navodila Nacionalnega urada za javno zdravje bo potrebno še naprej upoštevati. Življenje pa mora iti nazaj v normalno življenje.


  OBHAJILO BOLNIKOV bo na prvi petek, 5. junija.

 VEROUK BO v prihodnjem tednu samo za 8. in 9. razred – za birmance.

Že sedaj naj bi se  pripravili za birmo, jeseni pa bodo opravili pred birmo samo devetdnevnico, ostalo bodo že naredili. Ostali razredi, razen, 3., pa imajo verouk od 8. junija naprej, kot pred virusom. S seboj naj prinesejo dokončane naloge.

SPRIČEVALA BODO VEROUKARJI DOBILI  v nedeljo, 21. junija, po sv. maši.  Nazaj pa naj otroci prinesejo podpisana spričevala 28. junija.

PRAV LEPO SE ZAHVALJUJEM  za krašenje in čiščenje iz  Gradnja, Mladja in M. Mraševega. 7. junija krasijo iz Hrastka in Dola, 21. Prušnja vasi, 28. junija pa iz Planine.

28. junija bo v Vel. Mraševem žegnanje ob 10.30. Če bodo takrat veljale še omejitve, bo sv. maša na prostem pred cerkvijo.

 Na praznik apostola Petra in Pavla pa bo sv. maša v Vel. Mraševem ob 20. uri.

PRIPRAVA NA KRST BO V PETEK, 5. junija, ob 20. uri.

ZAKRAMENT SV. ZAKONA sta sklenila Jakob Kvartuh in Polonca Kuhar iz Poštene vasi. Novoporočencema želim obilo Božjega blagoslova.

V ZAKRAMENTU SV. KRSTA so bili prerojeni Sia- Zofija Stipič iz Planine, Lina Kralj iz Vrhovske vasi in Sara Kvartuh iz Poštene vasi. Staršem čestitam.

OZNANILA LAHKO DOBITE TUDI PREKO SPLETA NA NASLOV: ŽUPNIJA Sv. Križ – Podbočje.

V VEČNOST JE ODŠEL Jožef Kvartuh iz Poštene vasi, star 81 let.  Za sv. maše so darovali: za 1. sin Bojan, sin Roman, sin Srečko, Koretičevi iz Brloga, Anton Zupančič iz Libne, Mimi Kodrič, družina Kožar iz Pristave, družina Volčanšek ter izgnanci. Ob smrti  Branislave Žarn  so darovali za 1 sv. mašo družina Škulj in Kapler.

Izdal in razmnožil Župnijski urad Sv. Križ – Podbočje, odgovarja France Novak, župnik